Consult cardiologie pentru prevenirea bolilor de inimă

Un consult cardiologie pentru prevenirea bolilor de inimă are rolul de a evalua starea de sănătate a sistemului cardiovascular. Atunci când știm din timp care sunt rezultatele uni astfel de consult, putem oferi pacienților noștri recomandări valoroase care să îi ajute să mențină starea de sănătate în parametrii normali, la orice vârstă.

Atena Medical Center, un centru medical de top din zona Dorobanți-Primăverii, Sector 1 București, vă oferă mai multe pachete de prevenție printre care și „Cardio Check”, în cadrul specialității cardiologie.

Ce presupune un consult cardiologie complet

Bolile cardiace reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial. Anual, aproximativ 17,9 milioane de oameni mor din cauza afecțiunilor sistemului cardiovascular. 4 din 5 decese cauzate de bolile cardiovasculare se datorează atacurilor de cord și accidentelor vasculare cerebrale. Statisticile arată că majoritatea deceselor apar prematur, înainte de vârsta de 70 de ani.

Consultația cardiologică

Cel mai important aspect pe care trebuie să îl luați în calcul atunci când urmează să mergeți la o consultație cardiologică este specialistul care va investiga starea dumneavoastră de sănătate. Este important să alegeți un medic specialist cu experiență, empatic și care pune bunăstarea pacientului pe primul plan. La Atena Medical Center veți regăsi întotdeauna elita medicilor pentru fiecare specializare.

Atunci când v-ați decis să efectuați un consult de cardiologie complet pentru prevenirea bolilor de inimă, primul pas este o consultație cardiologică. În funcție de diagnosticul obținut în baza acestora medicul specialist va putea determina care sunt pașii de urmat.

În timpul unei consultații cardiologice, medicul specialist va analiza dimensiunea cordului, va măsura pulsul pacientului și frecvența cardiacă. Se va măsura tensiunea arterială, auscultația cordului și a vaselor de sânge. Evaluarea pulsului la nivelul arterelor periferice, atât la mâini cât și la picioare, va face parte din examenul clinic efectuat de medic.

Durata unui consult cardiologic nu poate dura mai puțin de 30 de minute, datorită complexității actului medical.

Electrocardiograma cu interpretare (EKG)

Una din cele mai importante analize pentru prevenirea bolilor de inimă este EKG. Acesta oferă medicului informații cu privire la activitatea electrică a inimii, ritmul cardiac. În cazul în care există o posibilă afecțiune a cordului, acest examen clinic va furniza un rezultat în acest sens.

Ce se întâmplă cu datele oferite de analize pentru prevenirea bolilor de inimă?

Cu siguranță pacientul nu va ști să interpreteze rezultatele obținute în baza acestui examen clinic, motiv pentru care este necesară o părere avizată.

Rezultatul ECG este format din date de anamneză pe care medicul curant le va interpreta pentru a oferi un diagnostic pacientului.  În funcție de elementele patologice descoperite în baza EKG, medicul va face anumite recomandări pacientului. Dacă medicul a constatat posibila prezență a unor anomalii ale sistemului cardiovascular poate recomanda pacientului investigații de laborator și analize paraclinice suplimentare.

Ecocardiografie Doppler

Ecocardiografia Doppler este cea mai importantă din acele analize pentru prevenirea bolilor de inimă. Este o investigație cu acces facil care se poate realiza pacientului, total nedureroasă și care oferă rezultate pe loc.

Ce analizează ecocardiografia Doppler?

 • Dimensiunea cordului și a celor 4 cavități ale inimii
 • Structura miocardului, mușchiului inimii
 • Pericardul, învelișul inimii
 • Structura valvelor, închiderea și deschiderea acestora
 • Funcția de contracție a inimii
 • Eventuale malformații congenitale ale inimii, cum ar fi tumorile cardiace, prezența unor trombi în cavitățile inimii sau acumulări de lichide în spațiile pericardice.

Ecocardiografia Doppler este realizată de un medic competent pentru astfel de investigații, iar pașii acestei investigații sunt următorii:

 • Pacientul este așezat pe patul de consultații, pe spate sau pe partea stângă.
 • Medicul va utiliza un gel special și o sondă cu care va examina toracele pacientului.
 • Undele de sunet de înaltă frecvență vor genera imagini ale inimii și valvelor.
 • Mișcările inimii pacientului vor fi vizualizate pe ecran.
 • După finalizarea procedurii, medicul va analiza imaginile captate în timpul investigației și îți va oferi un diagnostic precis în baza acestora.

Care este vârsta la care se recomandă un consult cardiologie pentru prevenirea bolilor de inimă?

După vârsta de 40 de ani metabolismul încetinește iar astfel suntem cu toții predispuși la îmbolnăvire. Probleme cardiovasculare, diabetul și anumite tipuri de cancer sunt mai frecvente, atunci când ne apropiem de această vârstă. Atunci când efectuăm cu regularitate analize medicale pentru prevenirea bolilor de inimă avem mai multe șanse de a evita situațiile nedorite.

Cauzele bolilor de inimă

 • Malformațiile congenitale
 • Tensiunea arterială ridicată
 • Boala arterelor coronare
 • Stres
 • Fumatul și consumul de alcool
 • Infecția cardiacă. Bacterii, virusuri sau paraziți

Care sunt simptomele bolilor de inimă

Atunci când vă confruntați constant cu unul sau mai multe din simptomele de mai jos, acestea indică afecțiune a sistemului cardiovascular și este necesar să efectuați un set de analize medicale pentru prevenirea bolilor de inimă.

 • Durere sau disconfort la nivelul toracelui, mandibulei, gâtului sau a spatelui
 • Slăbiciune, senzație de greață și transpirații reci
 • Dureri la nivelul membrelor
 • Dificultate în respirație
 • Tuse frecventă
 • Aritmie
 • Mâini și picioare reci
 • Umflarea picioarelor
 • Dificultate în a face mișcare

Un consult cardiologie, o metodă de prevenție a bolilor de inimă

Atena Medical Center militează pentru prevenție înainte de toate. Un set de analize medicale pentru prevenirea bolilor de inimă ajută a diagnosticarea din timp a unor posibile probleme. Vei obține în urma analizelor efectuate tratament corespunzător, dar și recomandări pentru un stil de viață sănătos.

Iată ce puteți face pentru a preveni bolile de inimă:

Renunțați la fumat

Fumatul este o cauză majoră a disfuncțiilor inimii. Acesta stimulează formarea de cheaguri de sânge. Acestea, împreună cu depozitele de grăsime depuse pe vasele de sânge, pot duce la obstrucția completă a acestora.

Mențineți o greutate corporală optimă și efectuați analize medicale pentru prevenirea bolilor de inimă

O dietă echilibrată nu are atuuri doar pentru siluetă, ci și pentru sănătatea inimii. Alegeți alimente ce nu sunt bogate în grăsimi, evită excesele alimentare și consumă cât mai multe fructe și legume. Încearcați să utilizați cât mai puțină sare în alimentele consumate. Un consult cardiologie vă va oferi și aceste informații.

Faceți mișcare regulat

Mișcarea este benefică întregului organism, dar mai ales sistemului cardiovascular. Pentru a evita o viață sedentară este recomandat să faceți mișcare fizică 4 zile din 7. Optați pentru două antrenamente cardio și două antrenamente cu greutăți. Acest tip de exerciții fizice se realizează doar sub atenta supraveghere a unui instructor autorizat pentru a evita anumite probleme de sănătate ce pot fi cauzate de utilizarea incorectă a echipamentelor.

Reduceți stresul

Stresul este un factor important ce cauzează probleme medicale. Inima este și ea afectată de această stare continuă, cu care tot mai mulți dintre noi ne confruntăm. Puteți apela la ajutor psihologic, atunci când simțiți că nu puteți gestiona situațiile pe care le întâmpinați.

Pentru a veni în ajutorul dumneavoastră, Atena Medical Center a pregătit un pachet de analize medicale pentru prevenirea bolilor de inimă. Acesta este destinat adulților și oferă o evaluare completă a funcției cardiace. Pentru că dăm valoare timpului dumneavoastră, acum aveți posibilitatea de a programa online următoarea consultație cardiologică.

 

Leave a reply