Cum se face depistarea corectă a alergiilor la copii

ALERGIILE reprezintă o problemă de sănătate extrem de frecvent întâlnită în rândul copiilor, ale căror simptome pot fi similare altor afecțiuni, în special în sezonul rece. Urmărește simptomele pe care le prezintă copilul tău, momentul și cntextul în care apar și adresează-te unui medic specialist alergolog.

INFORMATII DESPRE ALERGII LA COPII

  • ALERGIA reprezintă o reacție de hipersensibilitate față de un anumit trigger imunologic inițiată de mecanisme specifice sistemului imunitar. mai exact, corpul reacționează la un alergen, o substanță inofensivă, pe care o percepe ca fiind nocivă. Alergiile în perioada copilăriei (dermatita atopică, astmul, rinita alergică, conjunctivita, precum și alergiile alimentare) persistă și la amturitate și au atins un grad ridicat de prevalență în ultimele decenii, drept urmare necesitatea testelor alergice a crescut.
  • Un diagnostic timpuriu este esential pentru a oferi tratamentul optim specific unei alergii la copil. In general copiii sunt examinati in prima faza de medicul de familie in contextul existentei unor simptome ce sugereaza o alergie (rinita alergica sezoniera si conjunctivita) sau al unor simptome in care alergia face parte din diagnosticul diferential (varsaturi recurente la un bebelus). Medicul pediatru, respectiv medicul alergolog este in masura sa stabileasca testele si investigatiile potrivite acestuia.

Unele alergii sunt usor de identificat prin simptomele caracteristice care apar dupa expunerea la o anumita substanta, in vreme ce altele sunt mai subtile, fiind mascate de alte afectiuni.

Când suspectăm o alergie?

Pentru a suspecta o alergie un parinte trebuie sa ia in considerare urmatoarele simptome similare unei raceli care persista una-doua saptamani sau care apar in aproximativ aceeasi perioada din an, precum:

  1. rinoree,
  2. congestie nazala,
  3. stranut,
  4. senzatie de mancarime la nivelul nasului, al gatului sau al ochilor,
  5. ochi aposi si rosii,
  6. sforait,
  7. tuse,
  8. wheezing,
  9. dificultate in respiratie,
  10. piele rosie, uscata, cu scuame la nivelul incheieturilor in special.

Cei mai frecventi alergeni respiratori:

  • praful,
  • acarienii (principala componenta alergica a prafului domestic; traiesc in lenjerie de pat, tapiterii si covoare),
  • polenul cauzator frecvent al febrei fanului (alergiile asociate acestuia sunt sezoniere, iar tipul de polen determina momentul de aparitie a simptomelor),
  • mucegaiurile care au de asemenea o tendinta sezoniera (traiesc in medii calde si umede atat in interior, cat si in exterior – in zone cu apa sau compost, respectiv in pivnita sau baie),
  • parul si saliva animalelor (pisici, caini, porci de Guineea, iepuri, rozatoare) si
  • diverse insecte (reactia alergica la veninul unor insecte poate declansa simptome extrem de grave, cum ar fi socul anafilactic).

In ceea ce priveste alergenii alimentari, cei mai frecventi sunt reprezentati de: laptele de vaca, ouale, pestele si crustaceele, arahidele si nucile, soia si graul. Din punct de vedere statistic, un procent intre 2-3% dintre copiii mai mici de 3 ani sunt alergici la proteina laptelui de vaca si a laptelui praf fabricat din aceasta. Daca alergia la laptele de vaca si la oua tinde sa dispara odata cu inaintarea in varsta, cele la peste si la alune persista si la maturitate. Alergia la grau este deseori confundata cu boala celiaca, insa in vreme ce prima reprezinta o simpla sensibilitate, alergia poate declansa in organism o reactie potential fatala.

Alti alergeni intalniti frecvent la copii sunt reprezentati de medicamente, in special antibiotice si substante chimice (precum cosmetice sau detergenti de rufe). Sunt si situatii de reactii alergice incrucisate, de exemplu un copil care este alergic la polenul de mesteacan poate dezvolta simptome cand mananca un mar deoarece acest fruct contine o proteina similara celei din polen. Sim din motive care nu sunt foarte clare, persoanele cu alergie la latex au tendinta mai mare de a dezvolta alergie la kiwi, castane, avocado si banana.

AFECTIUNI ALERGICE LA COPII

In ceea ce priveste iritatiile pielii de natura alergica, cea mai comuna afetciune cronica inflamatorie la copii este reprezentata de dermatita atopica sau eczema. Aceasta indica de multe ori faptul ca pot aparea febra fanului si astmul.

La nivel respirator poate aparea astmul, respectiv constrictia bronsiilor cand copilul intra in contact cu trigger-ul astmatic (poate fi vorba despre efort fizic, aer rece, virusuri, poluare atmosferica, anumiti vapori si diversi alergeni). Insa trebuie mentionat faptul ca desi alergiile si astmul apar concomitent, sunt doua afectiuni diferite. Astfel, nu toate persoanele cu alergii au astm, insa majoritatea celor care au astm dezvolta si alergii.

CUM SE STABILESTE DIAGNOSTICUL DE ALERGIE LA UN COPIL

  • Depistarea alergiei la copil incepe cu o consultatie la medicul pediatru, care poate recomanda un consult din partea unui specialist in alergologie pentru teste si investigatii suplimentare. Daca unele tipuri de alergii sunt usor de diagnosticat, altele pot fi similare altor afectiuni medicale. Medicul porneste de cele mai multe ori de la istoricul familial (alergiile se transmit ereditar), precum si de la simptomele descrise de parinte.
  • Pentru a depista cauza unei alergii, alergologul efectueaza de obicei teste cutanate pentru majoritatea alergenilor respiratori si alimentari; fie aplica o picatura dintr-un alergen pe piele, urmand sa zgarie usor pielea cu un dispozitiv (patch test), fie injecteaza o doza mica de alergen sub piele (prick test sau varianta de test intradermic cand este suspectata alergia la penicilina sau la venin de insecte). Dupa aproximativ 15 minute daca apare o umflatura inconjurata de o portiune rosie, ca o ciupitura de tantar, copilul este pozitiv la alergenul respectiv.
  • Testele sanguine pot fi necesare copiilor care se confrunta cu afectiuni dermatologice, celor care urmeaza o anumita medicatie sau despre care se cunoaste sensibilitatea la un anumit alergen. In acest caz se verifica prezenta anticorpilor la alergenul respectiv (IgE).

Desi exista multe medicamente de tip antihistaminice, decongestionante si spray-uri nazale care pot fi folosite, retine ca este important sa discuti cu un medic pentru a tine sub control simptomele, a beneficia de un diagnostic si de un tratament corect.

Leave a reply