Cum trebuie să ne îngrijim pielea în sezonul rece

Pielea, cel mai mare organ al corpului, trebuie cat mai bine hidratata in sezonul rece deoarece se poate usca, crapa si chiar descuama cauzand senzatie de mancarime sau durere. Este important sa o protejezi cu produsele potrivite, sa porti imbracamintea corespunzatoare si sa nu uiti de o hidratare crescuta a aerului din casa si a corpului.

DE CE DEVINE PIELEA MAI USCATA IN TIMPUL IERNII

  • Conform Academiei Americane de Dermatologie, pielea uscata reprezinta o problema comuna in timpul iernii, iar uscaciunea aceasta poate conduce la un aspect mai tern si lipsit de stralucire comparativ cu restul anului. Atunci cand nivelul temperaturii si al umezelii atmosferice se afla in scadere, pielea trebuie sa depuna un efort mai mare pentru a se mentine hidratata. Apoi, cu cat aerul este mai uscat, cu atat este extrasa mai multa umezeala din piele, cauzand o pierdere a hidratarii si crescand sansele sa experimentezi uscaciune la nivelul epidermei, crapaturi, inflamatie si chiar descuamare.
  • O piele uscata produce mai putin sebum, lubrifiantul sau natural, prin urmare dobandeste o textura rigida. In plus, aerul incalzit interior contribuie la o umiditate redusa, respectiv la evaporarea apei din piele. Nu in ultimul rand, dusurile si baile fierbinti distrug bariera protectoare a pielii, cauzand de asemenea senzatie de uscaciune.

SFATURI PENTRU A AVEA GRIJA DE PIELEA TA IN SEZONUL RECE

  • mentine un grad corespunzator de umezeala in locuinta ta – apeleaza la un umidificator de camera si nu uita sa te hidratezi bine; chiar daca nu apare senzatia de sete este indicat sa bei in plus un pahar sau doua de apa in fiecare zi.
  • foloseste produse cosmetice delicate – incepand de la demachiante, continuand cu sapunul cu care te speli pe maini si terminand cu gelul de dus, opteaza pentru produse care ajuta la hidratarea pielii. Pentru creme si lotiuni de corp cauta sa contina printre ingrediente ceramide si glicerina. Este de ajutor sa ai la indemana o crema pentru maini (utila cand iesi afara), precum si un balsam pentru buze
  • renunta la exfoliere –persoanele cu piele extrem de uscata, nu ar trebui sa apeleze deloc la procedura de exfoliere. Pentru cele care au pielea normala, este indicata o exfoliere mai rara din cauza faptului ca bariera pielii este deja compromisa ca urmare a aerului rece si uscat
  • evita baile si dusurile fierbinti – dusurile fierbinti si lipsa hidratarii in lunile de iarna pot crea crapaturi la nivelul epidermei. Apa fierbinte se evapora rapid, iar daca pielea nu este imediat hidratata crapaturile din ea permit expunerea terminatiilor nervoase la aer, aparand senzatia de prurit si constrictie. Foloseste dupa spalare produse cu ceramide, precum si cu acid hialuronic, iar daca nu poti renunta la dusurile fierbinti, incearca sa le reduci durata
  • nu iesi afata cu pielea umeda si protejeaza-ti pielea de frig – multe persoane ies afara imediat dupa ce s-au spalat pe maini sau pe corp, insa acest obicei poate cauza o agresare suplimentara a pielii. Cand iesi afara protejeaza-ti nasul, degetele de la maini si de la picioare de vant. Acopera-ti extremitatile cu manusi, fular, sosete, caciula si poarta in picioare o incaltaminte corespunzatoare.
  • foloseste un produs care ofera hidratare intensa – in locul unei lotiuni, multi specialisti recomanda folosirea unei creme sau au unui unguent, care ofera un nivel de hidratare sporit, datorita texturii mai groase pe care o au. De asemenea, evita produsele parfumate, deoarece pot agresa si usca suplimentar pielea.  Retine insa ca produsele mai groase sunt indicate pentru corp, nu pentru fata, deoarece pot bloca porii. Pentru fata, urmareste achizitionarea unui produs pe baza de ceramide, precum si cu un derivat al vitaminei B, nicotinamida, insa neaparat sa se regaseasca pe eticheta faptul ca este necomedogen (nu blocheaza porii)
  • poarta imbracaminte potrivita, confortabila, care nu irita pielea – multe materiale pentru vreme rece pot sa irite pielea. Evita ca lana sau texturile rugoase sa iti atinga direct pielea, deoarece pot cauza iritatie si prurit.
  • consuma o alimentatie potrivita si mentine-te hidratat – cand pielea este extrem de uscata, poate fi util sa consumi alimente sau suplimente alimentare cu acizi grasi omega 3 sau omega 6, precum ulei de peste si ulei din seminte de in.
  • nu uita sa aplici un produs de protectie solara – pe langa produsul hidratant, nu uita sa aplici si un astfel de produs, la fel ca in timpul verii. Soarele te poate pacali iarna, iar reflexia razelor UV din zapada creste expunerea la efectele acestora (pana la 80%, conform Fundatiei pentru Cancerul de Piele din SUA). Urmareste produse de protectie solara care sa contin oxid de zinc sau oxid de titaniu

In final, o problema care poate aparea doar iarna, insa care necesita consult medical de urgenta este degeratura; daca amani mersul la medic poti ramane cu leziuni permanente. Degeratura apare frecvent la nivelul degetelor de la maini, de la picioare, nas, urechi, obraji si barbie; este caracterizata printr-un aspect rosu si extrem de rece al pielii, care ulterior amorteste, devine dura si isi pierde paloarea. Pot aparea si senzatie de arsura si durere. Incalzirea zonei afectate si apoi reexpunerea sa la aer rece poate agrava situatia. In schimb, este indicat sa incalzesti usor regiunea respectiva pana cand devine usor rosie si calda. Aplica comprese sterile sau un prosop pentru a o proteja si mergi cat mai curand la un medic.

Leave a reply