De ce apar otitele recurente și cum le gestionăm corect

Exista cauze multiple pentru otitele recurente, care incep de la alergii, sinuzite, leziuni la nivelul urechii si infectii bacteriene in urma racelii sau gripei. In cazul in care nu sunt tratate corespunzator, acestea pot conduce la perforatia timpanului, pierderea auzului, probleme in echilibru si, in cazuri grave, chiar paralizie.

Otitele recurente sau otita cronica

Otita medie apare in spatiul din spatele timpanului si este clasificata drept cronica in situatia in care nu se vindeca sau reapare (de cel putin 3 ori in decurs de 6 luni sau de cel putin 4 ori in decurs de 1 an). Otita acuta are un debut brusc si o durata scurta, insa simptomele sale pot sa fie mai grave. Trompa lui Eustachio, structura care dreneaza lichidele din urechea medie, se poate infunda ca urmare a unei infectii virale sau bacteriene, permitand acumularea de lichid care preseaza timpanul.

Bebelusii si copiii sunt mai predispusi acestei afectiuni medicale deoarece au trompa lui Eustachio mai scurta si dispusa mai orizontal decat adultii, iar lichidul care se acumuleaza este mai dificil de drenat; aceasta este cea mai frecventa afectiune pentru care se prezinta parintii cu copii la medic.

Adultii au un risc crescut de otite in urma inotului, leziunilor sau a unei infectii respiratorii superioare (raceala sau sinuzita, dar poate fi vorba si despre alergii); mecanismul este acelasi: lichidul se acumuleaza in spatele timpanului si creeaza mediul propice pentru dezvoltarea infectiei.

Simptomele otitei

Simptomele pot sa fie mai usoare in cazul otitei cronice, prin comparatie cu forma acuta, pot aparea si disparea si pot afecta una sau ambele urechi. Printre simptomele uzuale se numara:

  1. febra usoara
  2. senzatie de presiune in ureche
  3. fluid purulent din urechea afectata
  4. durere de ureche
  5. dificultate la auz
  6. probleme cu somnul.

In cazul bebelusilor, cu exceptia febrei, a problemelor cu somnul si a apetitului redus, pot aparea si o irascibilitate crescuta, tragerea urechii afectate cu mana, dificultate in vorbire. O alta forma de otita cronica este otita medie cronica supurata, care presupune scurgerea persistenta si recurenta de lichid, ce apare ca o complicatie a unei otite medii acute cu perforatie de timpan in copilarie.

Tratament pentru otitele recurente

Uneori simptomele otitei cronice pot fi gestionate acasa cu analgezice sau cu comprese calde aplicate pe ureche. Este indicat insa, chiar daca simptomele sunt usoare, sa mergi la consult specializat ORL deoarece pot aparea complicatii daca nu este aplicat tratament corect si la timp.

Medicul ORL, dupa examinarea fizica, poate recomanda diverse teste si investigatii, precum culturi din secretia auriculara (pentru depistarea exacta a bacteriei sau fungului cauzator) sau tomografie (pentru a verifica daca ifnectia s-a raspandit dincolo de urechea medie).

Tratamentul consta de obicei in antibiotic cu administrare orala si uneori in picaturi auriculare cu antibiotic, mai ales daca timpanul a fost perforat.

Conform Academiei Americane a Pediatrilor, medicii sunt incurajati sa adopte expectativa vigilenta ca urmare unui exces in prescrierea antibioticelor in cazul copiilor.

Otitele cronice grave

In otitele cronice grave interventia chirurgicala poate fi recomandata; chirurgul va introduce in timpan niste tuburi mici (aeratoare transtimpanice), conectand urechea medie de urechea externa si permitand in acest fel drenarea lichidului acumulat. Aceasta procedura este realizata in general la ambele urechi si poarta denumirea de miringotomie, putand reduce frecventa si gravitatea unei infectii a urechii, precum si simptomele asociate.

  • Daca infectia s-a raspandit, chirurgul va trebui sa repare sau sa inlocuiasca portiunile de os afectate sau timpanul;
  • cand infectia se raspandeste la osul mastoidian, este necesara mastoidectomia pentru a exciza zona infectata.
  • Procedura de reconstructie a timpanului, denumita timpanoplastie, este o interventie chirurgicala comuna care se efectueaza ca urmare a leziunilor cauzate de otitele cronice.

Modalitati de prevenire pentru otitele recurente

Pentru a preveni infectiile recurente ale urechii este importanta respectarea catorva sfaturi:

  • Spalarea frecventa a mainilor pentru a reduce gradul de raspandire al virusurilor si bacteriilor, cea mai frecventa cauza de infectare
  • Alaptarea bebelusilor in primul an de viata, demonstrata a contribui la reducerea infectiilor respiratorii superioare
  • Renuntarea la fumat si la fumat pasiv; acestea pot irita trompa lui Eustachio si creste numarul si durata infectiilor de ureche
  • Evita folosirea betisoarelor de ureche; introducerea oricarui obiect in ureche, in special in canalul auditiv, poate leza structurile sensibile din ureche, crescand sansele de deteriorare, tulburare a mecanismului natural de curatare al urechii si impingerea cerumenului in canalul auditiv
  • Respectarea planului de tratament; chiar daca simptomele se amelioreaza, doza de antibiotic trebuie urmata pentru intreaga perioada de timp prescrisa de medic pentru a evita dezvoltarea rezistentei la antibiotic
  • Respectarea vaccinarilor obligatorii si optionale, precum cel antigripal, cel antimeningococic si cel antipneumococic; incepand de la introducerea vaccinului antipneumococic incidenta otitelor a scazut cu peste 20%
  • Nu uita de consutul unui medic specialist care va verifica daca infectia s-a vindecat complet.

O complicatie frecventa pentru otitele cronice este reprezentata de coleastom, ce reprezinta o aglomerare anormala de cellule ale pielii in urechea medie si timpanoscleroza, care presupune infiltratia mucoasei din casa timpanului, favorizand ingrosarea si fibrozarea acesteia. In cazul otitelor cronice apare un risc crescut de infectare a oaselor din zona urechii sau chiar de pierdere a auzului, dar si de inflamatie in regiunea creierului sau paralizie faciala.

Leave a reply