Prea multe jucarii sunt un beneficiu sau un dezavantaj pentru o dezvoltare armonioasă a copilului?

Articol redactat de Laura Chirodea, Psiholog clinician si psihoterapeut pentru copii si familie

Specialistii in psihologia dezvoltarii copilului afirma ca existenta unui numar prea mare de jucarii puse la dispozitia unui copil ii poate afecta procesul de dezvoltare, in timp ce un numar mai mic de jucarii poate sa il sustina. Care sunt argumentele in favoarea acestei afirmatii?

In primul rand, copiii au un sistemul nervos imatur, astfel incat existenta unui numar mare de stimuli poate avea consecinte negative atat asupra calitatii atentiei, cat si asupra starii lor emotionale, acestia putand deveni agitati si irascibili, avand o capacitate scazuta de a-si gestiona starile emotionale.

Un alt aspect important consta in faptul ca un numar prea mare de jucarii le poate afecta dezvoltarea creativitatii din cauza faptului ca nu le lasa suficient spatiu pentru a inventa jocuri noi si pentru a-si folosi imaginatia in cadrul jocului.

De asemenea, un numar prea mare de jucarii ii poate crea copilului un sentiment exagerat de indreptatire, cu alte cuvinte ii poate seta asteptarea nerezonabila de a primi din partea celorlalti un tratament special, perceptie ce ii va afecta atat dezvoltarea spiritului de echipa, cat si calitatea relatiilor sociale in general.

Primirea unui numar prea mare de jucarii poate avea ca efect crearea unui pattern adictiv – cu cat are mai multe jucarii, cu atat va dori sa aiba mai multe, cu alte cuvinte, pentru ca primeste in mod constant o jucarie noua, va astepta sa primeasca intotdeauna mai mult. Un astfel de pattern poate constitui o baza pentru dezvoltarea unei dependente in perioada adolescentei sau la varsta adulta.

In concluzie, atunci cand vrem sa ii cumparam copilului o jucarie noua, ar fi bine sa ne punem intrebarea daca acesta are cu adevarat nevoie de ea. Poate aceasta jucarie sa ii sustina nevoile de dezvoltare? Ii poate stimula creativitea si imaginatia? Sau pur si simplu va fi folosita o zi sau doua si apoi va fi ignorata?

Leave a reply